Sjekkliste før du kjøper bilen

Du er naturligvis interessert i å gjøre et så godt kjøp som mulig når du skal handle deg bruktbil, men det er noen forholdsregler som må ta først. I sjekklisten under ser du hva du må huske på å sjekke før du signerer kjøpekontrakten.

Husk kontrakt
Hvis du har en kontrakt har du samtidig en skriftlig avtale på det beviser hva kjøper og selger har blitt enige om. Ta gjerne vare på bilannonsen også, slik at du har noe å vise til hvis en tvist skulle oppstå. På Forbrukerrådets sider finner du en kontrakt som du kan bruke.

Sjekk tall og kontroller
Hvilken kilometerstand bilen har er noe du kan sannsynliggjøre ved å kikke i serviceheftet, eller ved at selgeren fremviser dokumentasjon fra et verksted. Ting som årsmodell og om bilen er EU-godkjent kan du undersøke hos Statens Vegvesen.

Gjeld på bilen
Hvis bilen er pantsatt, altså at eieren har satt bilen som sikkerhet for egne investeringer, kan du risikere at du mister bilen. Pant følger bilen og ikke eieren, men dette kan du enkelt sjekke i Brønnøysundregisteret. Ta vare på utskriften din ettersom det der tre dager før heftelser registreres. Hvis selger har pantsatt bilen like før salget og ingenting vises i Brønnøysundregisteret er det viktig at du har bevis på at ingen heftelser har vært registrert. Dette beviser at du har handlet i god tro hvis problemer skulle dukke opp i ettertid.

Årsavgiften
Du kan sjekke om årsavgiften på bilen er betalt ved å kontakte Statens Vegvesen. Send en tekstmelding til 2282 hvor du først skriver REGNR og deretter registreringsnummeret. Altså: REG NR XX12345. Prisen på dette er tre kroner.

Korrekt eier?
Selgerens legitimasjon skal bestandig stemme med den som står som eier av bilen. Ender du opp med å overføre penger til en som ikke er eieren av bilen kan du faktisk risikere at både bil og penger er tapt.

Sjekk serviceheftet
For å få kunnskap om bilens historikk er det viktig at du sjekker serviceheftet. Dette gir god informasjon om hvilke utbedringer og arbeid som er gjort på bilen siden den kom på veiene.

Tilstanden
Husk for all del å prøvekjøre bilen ettersom dette er noe av det viktigste du gjør. Gjennomfør gjerne også en test på et autorisert verksted. Skaff deg en tilstandsrapport på bilen og gjerne hos NAF, og der kan du også få gjennomført en slik sjekk.